Bitki Çaylarını Doğru Hazırlamanın Püf Noktaları
Yüzlerce yıldır, pek çok bitkiden lezzetli ve şifalı çaylar hazırlıyoruz. Bu çayları hazırlarken bitkinin niteliğini kaybetmemesi ve bize faydalı olması için kurallarına uymak önemli. Farklı çay hazırlama yöntemleri çayın lezzeti, faydası ve görünüşünü de etkileyecektir.
Doğru Çay Demlemenin Püf Noktaları
- Çay demlerken kullanılacak malzeme cam, porselen veya toprak olmalıdır.
- Bitkilerin taze kalması için satın alındıktan sonra hava almayana, gölge ve serin bir alanda muhafaza edilmelidir.
- Çay demlemekte kullanacağınız su kireçten ve kimyasaldan arınmış olmalı. İçme suyu çay için en ideali.
- Kullanılacak su kaynamış soğumuş su olmamalıdır. Çaydanlıkta kalan suyla yeniden çay yapılmamalıdır.
- Kullanılacak bitki tozdan arınmış olmalı.
- Siyah – yeşil – beyaz çay gibi çayları demlerken; çaydanlığa ve demliğe soğuk su koyun.
- Demliğe her çay bardağı için 1 çay kaşığı çay ekleyin. Demlikteki su kaynayınca altını kısın ve 5 dakika demlendirdikten sonra tüketin. Bu şekilde çay yaprakları daha az zarar görecek ve çay berrak olacaktır.
- Çay demlendiğinde yapraklar suyun dibine çökecektir, çayın demlenme zamanını buradan da anlayabilirsiniz.
- Siyah çay demlerken içine birkaç diş karanfil ekleyerek çayınızı lezzetlendirebilirsiniz.
- Tarçın, karanfil gibi tohum ve kök çaylar hazırlarken; çaydanlığa soğuk su koyun, tohum ve kökleri çaydanlığa ekleyerek bir taşım kaynatın. Ardından ocağı kısın ve 10 dakika kısık ateşte pişirin ve ocağı kapatarak 10 dakika demlendirdikten sonra tüketin. Bu tarz bitkiler kaynatılabilir olanlardır.
- Ihlamur, adaçayı, papatya gibi çayları hazırlarken; suyu kaynatın ve ardından suyu porselen veya cam demliğe alın bu sırada sıcaklık 80 – 85 dereceye düşecektir ve ideal sıcaklığa ulaşacaktır. Her fincan için 1 tatlı kaşığı bitki koyarak 5 -20 dakika arasında demleyin ve ardından süzerek için ( bitkinin yapısı demleme süresini değiştirir. Narin ve çiçekli bitkiler 5 dakika, daha güçlü yapıya sahip bitkiler ise artan sürelerde demlenmelidir )
- Soğuk demleme yönteminde ise her fincan için 1 tatlı kaşığı bitki veya kök soğuk suda en az 12 saat bekletilir. Ardından süzülerek soğuk olarak tüketilir.