Karamel Sos

Servis: 6 kişi

Hazırlama: 10 dk.

Pişirme: 15 dk.

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağı krema (oda sıcaklığında)
  • 3/4 cay bardağı sut
  • 2 yemek kasigi tereyağı
  • 1 çay kaşığı vanilya özütü – opsiyonel
  • Bir tutam tuz
  • Tavayı orta ateşte ısıtın. Toz şekeri tencereye ekleyin ve eriyip hafifçe kahverengiye dönene kadar karıştırarak eritin. 
  • Şeker tamamen eridiğinde, ocaktan almadan önce biraz daha koyu kahverengi bir renk alana kadar ocakta tutun. Fakat dikkatli olun, çabuk yanabilir.
  • Tereyağını kesik kesik olarak ekleyin ve karıştırarak eritin. Tereyağı eklendiğinde karışım kabarabilir, bu yüzden dikkatli olun.
  • Krema ekleyin ve dikkatlice karıştırın. Krema kabına sutu ekleyin ve çalkalayarak ilave edin.
  • Karışım kabarabilir ve bu da sıcaklık farkından kaynaklanabilir, bu yüzden dikkatli olun.
  • Tuz ve isteğe bağlı olarak vanilya özütünü ekleyin. Karışım puruzsus bir kıvam alana kadar karıştırın.
  • Karışımın kıvamı koyulaşacaktır. Karamel sosu ocaktan alın ve oda sıcaklığına gelmesi için bir kenarda soğumaya bırakın.
  • ılıkken karamel sosu cam bir kavanoza aktarın. Kavanozu sıkıca kapatın ve buzdolabında saklayın. 
  • Karamel sos soğudukça daha da koyulaşacaktır.
  • 2 – 4 hafta buzdolabında saklayabilirsin.
Malzemeler
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağı krema (oda sıcaklığında)
  • 3/4 cay bardağı sut
  • 2 yemek kasigi tereyağı
  • 1 çay kaşığı vanilya özütü – opsiyonel
  • Bir tutam tuz
Hazırlanışı
  • Tavayı orta ateşte ısıtın. Toz şekeri tencereye ekleyin ve eriyip hafifçe kahverengiye dönene kadar karıştırarak eritin. 
  • Şeker tamamen eridiğinde, ocaktan almadan önce biraz daha koyu kahverengi bir renk alana kadar ocakta tutun. Fakat dikkatli olun, çabuk yanabilir.
  • Tereyağını kesik kesik olarak ekleyin ve karıştırarak eritin. Tereyağı eklendiğinde karışım kabarabilir, bu yüzden dikkatli olun.
  • Krema ekleyin ve dikkatlice karıştırın. Krema kabına sutu ekleyin ve çalkalayarak ilave edin.
  • Karışım kabarabilir ve bu da sıcaklık farkından kaynaklanabilir, bu yüzden dikkatli olun.
  • Tuz ve isteğe bağlı olarak vanilya özütünü ekleyin. Karışım puruzsus bir kıvam alana kadar karıştırın.
  • Karışımın kıvamı koyulaşacaktır. Karamel sosu ocaktan alın ve oda sıcaklığına gelmesi için bir kenarda soğumaya bırakın.
  • ılıkken karamel sosu cam bir kavanoza aktarın. Kavanozu sıkıca kapatın ve buzdolabında saklayın. 
  • Karamel sos soğudukça daha da koyulaşacaktır.
  • 2 – 4 hafta buzdolabında saklayabilirsin.