Servis: 8 kişi

Hazırlama: 15 dk.

Pişirme: 50 dk.

1,5 çay bardağı üzüm pekmezi

3 çorba kaşığı çöven kökü 

1/2 çay kaşığı limon tuzu veya yarim limon suyu

1 çay bardağı ceviz içi

  • Yanmaz tavaya çöven ve cevizi koyun.
  • Tahta kaşıkla karıştırarak, çok kısık ateşte 20 dakika kavurun.
  • Ocağı kapatın ve pekmezle limon tuzunu ilave edin.
  • Tüm karışımı birbirine yedirin.
  • Islatılmış tepsiye helvayı yayın.
  • Bıçakla kareler halinde keserek servis yapın.

NOT:

Beyaz helva, ak helva, koz – kos helva olarak da adlandırılan  helva çöven otuyla hazırlanır. Çöven otu pek çok helva çeşidinin yapımında da kullanılmaktadır. Orta ve Doğu Anadolu’da yetişir. Sonbaharda olgunlaştığında toplanır. Topraktan arındırılan kökler açık havada iyice kurutulur. Kuruyan kökler toz haline getirilerek kullanılır. Aktar ve şifalı ürünler satan marketlerden ulaşılabilir.

Malzemeler

1,5 çay bardağı üzüm pekmezi

3 çorba kaşığı çöven kökü 

1/2 çay kaşığı limon tuzu veya yarim limon suyu

1 çay bardağı ceviz içi

Hazırlanışı
  • Yanmaz tavaya çöven ve cevizi koyun.
  • Tahta kaşıkla karıştırarak, çok kısık ateşte 20 dakika kavurun.
  • Ocağı kapatın ve pekmezle limon tuzunu ilave edin.
  • Tüm karışımı birbirine yedirin.
  • Islatılmış tepsiye helvayı yayın.
  • Bıçakla kareler halinde keserek servis yapın.

NOT:

Beyaz helva, ak helva, koz – kos helva olarak da adlandırılan  helva çöven otuyla hazırlanır. Çöven otu pek çok helva çeşidinin yapımında da kullanılmaktadır. Orta ve Doğu Anadolu’da yetişir. Sonbaharda olgunlaştığında toplanır. Topraktan arındırılan kökler açık havada iyice kurutulur. Kuruyan kökler toz haline getirilerek kullanılır. Aktar ve şifalı ürünler satan marketlerden ulaşılabilir.